Joke Zaal Beeldend KunstenaarJoke Zaal is beeldend kunstenaar en lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Ze heeft jarenlang lesgegeven in kunstvakken en is ook opgeleid in bouwkunde. Ze woont in Doesburg, waar ze haar atelier aan huis heeft. Zij maakt bij voorkeur ruimtelijke objecten van zink, soms worden daar andere materialen aan toegevoegd of als hoofdmateriaal gebruikt. Zink heeft haar voorkeur boven koper en messing. Het eist met zijn grijzige tinten minder de aandacht op, waardoor de vorm meer naar voren komt. Bovendien laat het zich moeiteloos combineren met andere materialen.

Na het knippen van metalen platen brengt zij deze in de gewenste vorm. Dit doet zij door middel van drijven (het bewerken van metaal met hamers op z.g. tassen). Zo ontstaan ook contrasten in het oppervlak met het deel dat juist geen ‘behandeling’ krijgt. Hierna worden de stukken aan elkaar gesoldeerd. Door organische vormen geometrisch uit te beelden, of juist andersom, ontstaat een vervreemdend effect. Zij vertelt haar verhaal in een steeds zelfgekozen beeldtaal. De onderwerpen vindt zij in haar leefomgeving: strand en zee, bomen, resten van planten of dieren, meubels en kleding. Met veel plezier creëert zij steeds opnieuw verhalen voor haar groeiend publiek.  

 


C.V.

2020    Lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (Website: nkvb.nl) 

2011 - 2019 Lid van de Kunstenaars Vereniging Hoorn en Omstreken


1969 - 2010 Docent Kunstvakken aan de Gemeentelijke Scholengemeenschap te Schagen

1999     Opleiding Bouwkundig Opzichter (HBO), BNA/VTS te Alkmaar

1976     Opleiding Kunstgeschiedenis en Handvaardigheid (Specialisatie: Vormgeving in metaal) aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort

1970     Lerarenopleiding Handvaardigheid MO aan de Opleidinginstituut Middeloo te Amersfoort

1966     Opleiding Gymnasium B te Drachten 

1948     Geboren te Rotterdam